sobota 28. května 2016

Dýmka Falcon s Meerschaumovou hlavičkou



... aneb druhá vlaštovka z Anglie 

Dýmka Falcon... 
Možná jste o ní ještě neslyšeli. 
Možná vám připomíná dýmku Kapitán. 
Možná vás hned zaujala. 
Možná vám přijde naprosto odporná. 
Možné je všechno. :-) 



Oukej, o co jde.
Dýmka Falcon se vyznačuje hliníkovým tělem, kde na jednom konci je náústek a na druhém konci závit, kam přijde hlavička. 
Hlaviček je samozřejmě habakuk, klasické hladké, klasické rustikální, hunter série, série velkých hlaviček, série obrovských "chimney" hlaviček, série malých hlaviček, série hlaviček vyvložkovaných Meerschaumem a pak ještě hlavičky z Meerschaumu celé. 

Originální hlavička Falcon s ražbou

Ostatně ono je víc druhů i těch hliníkových těl. 
Když pomineme různé ohnutí těla a dentální náústky, tak jsou klasické série, tedy prosté hliníkové bez úpravy, potom série extra, ty jsou hnědé no a pak různé limitované edice - hunter série, rainbow série, gold plated, nickel plated a Shillelagh Twister série. 

Poslední jmenovaná hlavička a tělo, tedy celomeerschaumová hlavička a tělo Twister zaujali právě mě. 



Ostatně, kdyby se tím chtěl někdo probrat, pěkně přehledně je to rozdělené zde:

O co jde dále. 
Již víme, že se na Falcona dají namontovat různé hlavičky a že má tělo z hliníku. 
Právě ten hliník by měl napomáhat ochlazování kouře. 
Celé putování kouře začíná hned na hliníkovém výstupku pod hlavičkou, kolem kterého je kroužek, jakoby z čističe (pokud si ty Falconí kroužky nechcete kupovat, opravdu se dají čističem nahradit) což by mělo zadržet vlhkost z kouře a následně, když kouř putuje hliníkovým tělem k náustku, tak by se měl ochladit.

 

 


Kdo, kde a jak to vymyslel tu rozepisovat nebudu, to si můžete přečíst na etrafice, kde je historie dýmek Falcon pěkně popsána:
 a i si tam můžete nějakého Falcona pořídit:

Moje cesta k dýmce Falcon byla náhodná.
Že tyto dýmky existují jsem věděl, ale prozatím mě nějak moc nelákaly.
Ne že by se mi vyloženě ošklivily, jako mnohým jiným, ale prostě to zatím nebyla hlavní priorita ke koupi.
Vše se změnilo, když jsem jen tak brouzdal právě na Mysmokingshopu a narazil jsem na těla Twister a Meerschaumové hlavičky.
Byl jsem naprosto nadšen a unešen.
Twister se mi moc líbí a dýmka, nebo tedy v tomto případě hlavička z Meerschaumového bloku je parádní věc. Jednu dýmku Meerschaumku mám a přidat k tomu do sbírky parádní Falconku s Meerschaumovou hlavičkou se mi začlo dost zamlouvat.



Následovalo studování problematiky, pročítání a  počítání, hloubání a mozkové šťourání a dloubání.

Nejvíce mě zarazila a radost zakalila informace, na kterou jsem narazil na českém internetu, a to zkušenost, že pár lidem Meerschaumová hlavička na jejich Falcon neseděla.

Což samo o sobě podezřelé není, protože hlavičky nejsou originální, ale vykrouhané v Turecku a následně opatřené plastovým závitem.

Načež jsem začal ještě více hledat, právě info o problému nepasujících hlaviček, ale nikde jinde jsem o tom nic nenašel.
V rámci pátrání jsem ale narazil na jedno Anglické fórum, kde výrobu hlaviček z Meerschaumu u Turka domluvili a v rámci společné objednávky je dovezli a též nimi zásobili některé obchody.
Už to bylo delší dobu, ale povedlo se mi najít obchod, kde tyto konkrétní hlavičky ještě mají nějaké skladem.

V rámci té objednávky jich bylo vyrobeno samozřejmě plno různých, tady zbyly už pouze dvě, ale jedna z nich se mi tuze líbila a tu jsem si taky nakonec vybral.



Jinak ke konkrétnímu výběru z této série hlaviček mě vedlo to, že Angličtí kolegové zasypali jejich fórum fotkami, kde mají tyhle hlavičky na všech možných Falconech, včetně mnou vyhlídlích Twisterů, a nikdo si nestěžoval, že by mu to nepasovalo, takže jsem do toho šel.

Též mě také přesvědčil plastový závit.
Závit by měl být stoupáním správný - moc se mi nezdálo, že by tam vyřízli úplně jiný závit.
Takže důvod, proč by to nemělo jít namontovat by mohl být ten, že je závit moc široký a tudíž se nevejde do závitu na hliníkovém těle.
Což by zas takový problém být neměl - stačí plastový závit víc proříznout a tradá.
No, nakonec se představa stala realitou.
Hlavička opravdu nešla dost dobře našroubovat.
Ale ani jsem se k nějakému ručnímu doprořezávání závitu uchylovat nemusel - stačilo opatrně trefit začátek závitu a hlavičku opatrně s přiměřenou silou do hliníku natočit - třikrát tam a třikrát zpátky, v prohlubních plastového závitu se objevili ostré stopy po hliníku a závit teď padne jak prdel na hrnec.
Hlavně člověk nesmí bejt tarda a vzít to přes závit - chce to opatrně trefit začátek a pak to s trochou síly několikrát namontovat - ten plast je fakt měkkej a závit se hliníkovým protikusem doprořízne opravdu snadno. 

No a teď k mojí sestavě, dotyčnou hlavičku jsem našel u Jamese Barbera - http://www.smoke.co.uk/index.html - teď koukám, že je tam už nemá, takže zprdeleklika, ale jinak tam ještě má vedle klasické nabídky i letošní novinku - již zmíněné Chimney Bowls - http://www.smoke.co.uk/acatalog/Falcon-Chimney-Bowls.html.
No a Twister tělo jsem si samozřejmě vybral tamtéž.

Měl jsem v plánu si koupit pouze Twister tělo a Meerschaum hlavičku, ale James samotné Twistery neprodával, pouze v sestavě s libovolně vybranou klasickou hlavičkou.
Cena byla fajn, tělo Twister a klasická hlavička dohromady za tisícovku, tak jsem si vybral Twistera s modrou středovou trubičkou a bílým náústkem a k tomu rustikovanou hlavičku Algiers.


 



A pak samozřejmě onu hlavičku z Meerschaumu - typ Spool a stála taky tágo.



Takže dohromady tělo Twister + obyč hlavička v rustiku (u nás za 1300 Kč Twister + hladká hlavička) + hlavička Meerschaum (u nás za 1800 Kč) mě vyšlo na 2000 Kč (místo 3100 Kč).
Jo, zase se najdou tací, co budou žbrblat, že ale z Anglie je to drahý a čtyři kila poštovný a bla, ale co už. :-)
Mě to vychází dobře.
Kdybych to rozložil, tak na Mysmokingshopu je samotnej Twister za 800 Kč, Rustik hlavička u nás za osum stovek, Meerschaum hlavička u nás za 1800 Kč, to je dohromady 3400,-.
Ať už 3400 nebo 3100, moje dva tisíce mi zní pořád líp.
Spolu s Falconími kroužky a čističi jsem se i s poštou dostal na dva a půl tácu, tedy 2500,- Kč, což je pořád pěkné. (oproti tamdletěm třem tisícům)
- to jen pro ty, co mě zase budou přesvědčovat, jak se nákup z Anglie nevyplatí.



Ale samozřejmě, pokud mi nevěříte, tak raději nakupte na Etrafice, ostatně budu radši, protože Michal Hubacz, majitel Etrafiky, mi opět tudle sehnal nesehnatelné (o tom zase jindy), tak budu rád, když mu uděláte tržbu. :-)

Jen jsem to tu rozepsal, protože mě irituje papouškování něčího názoru, že je to z tama dráž, aniž by si to dotyční pořádně vypočítali. ;-)

Samozřejmě nic proti nikomu, ať si říká kdo chce co chce, já jsem spokojenej a jdu si užít novej parádní přírůstek. :-)

Nakonec ještě malé porovnání s Kapitánem a Nording Eriksen Keystone Pipe:


Žádné komentáře:

Okomentovat