Obsah stránek není určen osobám mladším osmnácti let, těhotným a kojícím ženám.

neděle 8. května 2016

Dýmka z morty - Tomato

Dýmka z morty - Tomato 



První dýmka z morty v mé sbírce. 


Že se dělají dýmky i z morty, tedy prastarého zuhelnatělého dubu, jsem věděl. 
Ale nikdy jsem se o to nějak víc nezajímal, protože ceny za dýmky z morty byly kapku mimo můj rozpočet. 
Stejně jako třeba dýmky z Meerschaumu - mořské pěny. 
Ovšem letos k Vánocům jsem od švagra jednu Meerschaumku dostal, a včera došlo i na onu mortu. 
Pro mě dvě velké neznámé. Meerschaumku už jsem samozřejmě od Vánoc kouřil několikrát a problematiku ohledně Meerschaumu už mám dávno nastudovanou, ale o tom zase jindy. 
Dnešní článek patří včera obdržené mortě z dílny JM - Jirka Maczko, Biftek Pipes. 



Tvůrce dýmky chtěl původně tenhle kousek aranžovat jako překvapení, ale nakonec se se mnou ohledně tvorby poradil - asi hlavně z důvodu, zda bych dýmku z morty vůbec chtěl - což chápu, protože se zajisté najde plno odpůrců tohoto materiálu. 
Já sám proti mortě nic nemám, jak již jsem zmínil, byla to pro mě velká neznámá.
Takže jsem nápad na výrobu dýmky z morty radostně odsouhlasil, protože bych dýmku z morty rozhodně rád vyzkoušel a ozdobil s ní mojí sbírku. 




Biftek z morty vytvořil shape "tomato". 
Což bylo velké a milé překvapení, protože po tomhle tvaru jsem vždy pokukoval, ale vzhledem k vyšším cenám jsem si dýmku ve tvaru tomato nikdy nekoupil. 
Tento tvar se neřadí zrovna mezi ty jednodušší, a Biftek si s tím poradil na jedničku.
Jak je u něj zvykem. 
Je to jeho teprve čtrnáctá dýmka, ale myslím, že z jeho výtvorů je možno si sednout na prdel, protože to jsou opravdu vyvedené kousky. 




Materiál dýmky, tedy zmíněná morta, se mi hned zalíbil, je to pěkně tmavé dřevo moc příjemné barvy, v kresbě jsou pěkné odlesky jakoby do stříbrna. 
Jsem zvědavý, jak se bude tento materiál chovat dál při kouření - zda je blíže spíše k meerschaumu či briáru, nebo je to kapitola sama o sobě. 
Hned včera jsem Rajčáka nacpal Zeleným Condorem a oproti kouření z briáru byla chuť více zemitější, s tóny ohořelého dřeva. 
Je to tím, že více vynikla Dark Fired složka tabáku? Nebo je to podchuť, kterou tento zuhelnatělý materiál dodává? 
Nevím, ač mám v plánu této dýmce Condor nechat, budu do ní muset v rámci pokusu nacpat nějakou čistou viržínii, abych si mohl ozkoušet, jak se tohle dřevo chová, co přesně dodává do chuti. 
Každopádně je to pro mě velmi zajímavé a jsem za dýmku z morty moc rád. 
A navíc ještě takhle pěkně vyvedenou. 

Celý koncept téhle dýmky její tvůrce podtrhl průhledným náústkem, který rozhodně dotvořil celkový dojem. 

Na závěr ještě trochu srovnání... 
Vyjma toho, že je dýmka z morty, má ještě jedno nej, co se mé sbírky týče - suverénně je největší. :-) 
Někomu by to možná vadilo, mě rozhodně ne, mohutné dýmky mám rád. 
A ač je tahle dýmka obrovská, stále se dá pohodlně držet v zubech, takže za mě úplná, sto procentní spokojenost.
Teď to srovnání - s jednou z mých dýmek od pana Hoduly, jehož tvorba se vyznačuje právě mohutnějšími kousky:


A tady ve srovnání s menším BéPéKáčkem:


Jsem nadšen. :-) 


------------------
Autor dýmky:





Žádné komentáře:

Okomentovat