Obsah stránek není určen osobám mladším osmnácti let, těhotným a kojícím ženám.

úterý 17. ledna 2017

Peterson Donegal Rocky

Peterson Donegal Rocky x105


Nejnovější dýmka do mojí sbírky je opět z dílny mého oblíbeného Irského výrobce, z dílny Peterson.
Tentokrát se jedná o kousek z řady Donegal Rocky, je z druhé ruky a zároveň je to jediný Petersoní kousek v mé sbírce ze současné produkce. Všechny mé ostatní Petersonky jsou poněkud starší výroby.

Nějakou dýmku z řady Donegal Rocky jsem ve sbírce mít chtěl a když jsem dostal nabídku koupit tuhle Donegalku, tak jsem kývnul. Sice je to dýmka použitá, ale dát jí dohromady zas tak moc času nezabralo a dýmka je zase jako nová.




Řada Donegal Rocky je význačná asi hlavně svým rustikem, který mě osobně, vzhledem a asi i díky názvu, evokuje skálu. Koncept rustiku je doplněn pěkným červeným mořením (snažil jsem se během repase tu červenou trefit podle původní, no možná mi to vylezlo trochu do fialova, ale moc se mi ten odstín líbí) a kovovým prstýnkem s ražbou firmy.
Dole na hlavičce je hladká část, kde je rovněž ražení.




Tvar dýmky spolu s tímhle povrchem na mě působí příjemně masivně. Moc povedené.

Ještě jsem z ní nekouřil, ale tak nějak tuším, že si sedneme a bude to jeden z mých nejoblíbenějších kousků.





Trochu legrace nakonec, společné foto téhle Petersonky a Oldenkottky z minulého článku - která dýmka je větší? :-)



neděle 15. ledna 2017

Oldenkott Corona 130

Oldenkott Corona Bruyere Select ABC 130 


Můj první dýmkový přírůstek v roce 2017.
Respektive přírůstek přelomový, protože dýmku jsem koupil těsně před Vánocemi, tedy na konci roku 2016, ale domů mi přišla až v lednu 2017.



K dýmce jsem přišel tak nějak vlastně náhodou, na Ebay od jednoho litevského prodejce. Byl to prodej formou aukce. Nová, nekouřená dýmka, poštovné zdarma, ani jsem jí nějak moc nezkoumal a cvičně na ní hodil pětistovku.
 Načež jsem v předvánočním ruchu na nějakou aukci úplně zapomněl, a že jsem vyhrál pěknou nekouřenou dýmku za mrzký peníz jsem zjistil až při náhodné kontrole emailu, kde na mě čekala zpráva z ebay s titulkem, že jsem vyhrál.
V první chvíli jsem ani nevěděl co a zhrozil jsem se, kde jsem kolik naházel, ještě takhle před Vánoci s vyčerpanými fondy. :-)
Ale tak naštěstí vše dobře dopadlo a byl to tenhle pěkný kousek za cca pět set korun českých.



Pár dní po novém roce dýmka přišla domů.
V prvním dojmu mě zaujalo, že je poměrně velká - podle fotek jsem čekal menší kousek, ale tohle je pořádná biliárdka.

Má pěknou kresbu dřeva příčného řezu - oči nejsou na vrchu a vespod, ale na bocích a náznak plamenů jde samozřejmě napříč.
Na dýmce by mohlo být zajímavé kontrastní moření, aby kresba víc vynikla, ale výrobce jí nechal přírodní a jako povrch je zde použit lak.






Onen výrobce, tedy Oldenkott, je stará Holandská firma, založená roku 1760 v Amsterdamu, postupně se přesouvala do Německa a v roce 1992 byla veškerá výroba ukončena.
Nic moc dalšího podstatného se najít nedá, jen nějaké vedlejší reálie na pipedii a wikipedii, hlavně jednotlivé letopočty ohledně společnosti a pár dalších údajů.
Každopádně to je velká tradiční společnost, dnes již zaniklá.
Díky tomu si mé nové dýmky cením ještě víc - nekouřený elegantní kousek ze zaniklé výroby.

Jediné další info, co se mi povedlo vypátrat hledáním a dotazy je, že jsou dýmky téhle značky mezi českými dýmkaři poměrně oblíbené.




Tak ono to dává smysl, tradiční elegantní dýmky se vždy těšily oblibě a když je navíc u toho i kousek historie, tak se dýmka potom opravdu hned stane hrdou součástí sbírky.