Obsah stránek není určen osobám mladším osmnácti let, těhotným a kojícím ženám.

neděle 15. ledna 2017

Oldenkott Corona 130

Oldenkott Corona Bruyere Select ABC 130 


Můj první dýmkový přírůstek v roce 2017.
Respektive přírůstek přelomový, protože dýmku jsem koupil těsně před Vánocemi, tedy na konci roku 2016, ale domů mi přišla až v lednu 2017.



K dýmce jsem přišel tak nějak vlastně náhodou, na Ebay od jednoho litevského prodejce. Byl to prodej formou aukce. Nová, nekouřená dýmka, poštovné zdarma, ani jsem jí nějak moc nezkoumal a cvičně na ní hodil pětistovku.
 Načež jsem v předvánočním ruchu na nějakou aukci úplně zapomněl, a že jsem vyhrál pěknou nekouřenou dýmku za mrzký peníz jsem zjistil až při náhodné kontrole emailu, kde na mě čekala zpráva z ebay s titulkem, že jsem vyhrál.
V první chvíli jsem ani nevěděl co a zhrozil jsem se, kde jsem kolik naházel, ještě takhle před Vánoci s vyčerpanými fondy. :-)
Ale tak naštěstí vše dobře dopadlo a byl to tenhle pěkný kousek za cca pět set korun českých.



Pár dní po novém roce dýmka přišla domů.
V prvním dojmu mě zaujalo, že je poměrně velká - podle fotek jsem čekal menší kousek, ale tohle je pořádná biliárdka.

Má pěknou kresbu dřeva příčného řezu - oči nejsou na vrchu a vespod, ale na bocích a náznak plamenů jde samozřejmě napříč.
Na dýmce by mohlo být zajímavé kontrastní moření, aby kresba víc vynikla, ale výrobce jí nechal přírodní a jako povrch je zde použit lak.






Onen výrobce, tedy Oldenkott, je stará Holandská firma, založená roku 1760 v Amsterdamu, postupně se přesouvala do Německa a v roce 1992 byla veškerá výroba ukončena.
Nic moc dalšího podstatného se najít nedá, jen nějaké vedlejší reálie na pipedii a wikipedii, hlavně jednotlivé letopočty ohledně společnosti a pár dalších údajů.
Každopádně to je velká tradiční společnost, dnes již zaniklá.
Díky tomu si mé nové dýmky cením ještě víc - nekouřený elegantní kousek ze zaniklé výroby.

Jediné další info, co se mi povedlo vypátrat hledáním a dotazy je, že jsou dýmky téhle značky mezi českými dýmkaři poměrně oblíbené.




Tak ono to dává smysl, tradiční elegantní dýmky se vždy těšily oblibě a když je navíc u toho i kousek historie, tak se dýmka potom opravdu hned stane hrdou součástí sbírky.

Žádné komentáře:

Okomentovat