Obsah stránek není určen osobám mladším osmnácti let, těhotným a kojícím ženám.

pátek 17. února 2017

Recenze tabáku Davidoff Brazil

Dýmkový tabák Davidoff Discovery Brazil 
(http://www.etrafika.cz/detail/14054/davidoff/dymkovy_tabak_davidoff_brazil_50)

Můj dojem z tabáku:
Bezproblémově hořící tabák, od zapálení až do konce bez jakýchkoliv záludností.
Ze začátku je zde zřetelné velmi silné a ne moc příjemné ovocné aroma, na pozadí jsou slabě cítit zajímavé tóny, ale ovocné aroma je zcela přebíjí.
Během kouření naštěstí tutti frutti chuť ustupuje, až se ztratí úplně a přichází ke slovu další chuťové složky, předtím upozaděné, jsou krémové chuti se stopou kávy, rumu a kakaa, chvílemi by skoro člověk čekal, že je v tom oříškové burley.
Tabákový základ není špatný, světlé viržínie je zde jen trochu, jen pár snítek uprostřed hromady černého tabáku, jehož hlavní složka je patrně black cavendish a možná i nějaká další tmavá viržínie, ale spíš se mi zdá, že je to jen ten cavendish, který je dost kvalitní a proto se chvílemi projevuje tóny vyzrálé viržínie.
Kdyby byl tabák od začátku do konce příjemně krémový, s onou delikátní stopou po rumu a kávě, shledal bych ho velmi zajímavým a hodnotil bych za jedna. Ale vzhledem k tomu, že ze začátku zde velmi ruší vlezlá ovocná chuť, která se sem nehodí a kazí celkový dojem, dávám za tři.
Osobně mi zmíněné vychvalované chutě na dobrém cavendishi opravdu evokují Brazílii, a asi tím pádem i chápu tu přeslazenou chuť ze začátku - tropické ovoce k Brazílii přece patří taky - ale mě osobně se v tomhle jinak velmi dobrém a vyváženém tabáku jeví jaksi zbytečné, navíc.


pondělí 13. února 2017

Dublin od Peťáka

Moje druhá dýmka z dílny Petr Pipes



Ano, jednu dýmku od tohoto výrobce perfektně zpracovaných tradičních tvarů již ve sbírce mám.
http://pipe-smoker-riddim.blogspot.cz/2016/06/petr-pipes-dublin.html?m=0

Není náhodou, že je to též shape Dublin.
Jedná se o můj velmi oblíbený tvar, možná nejoblíbenější, je takový elegantní, vznešený a zároveň velmi svěží.




Tvar Dublin se vyznačuje především kónickou hlavičkou a též vrtání kotlíku by se mělo směrem dolů zužovat.
Tahle úprava vrtání může dát více vyniknout nuancím tabáku a také by mělo být snažší nacpanou porci dokouřit.




Dublin může být samozřejmě rovný, trochu zahnutý (dýmka ze staršího článku) nebo zahnutý podstatně víc (tahle nová dýmka, kterou jsem teď dostal k Vánocům) a pak už je jen na autorovi, jak se s tím popasuje, aby zůstala zachována elegance dýmky a nestala se z toho nějaká větev nebo půlpařez.
Podle mého vkusu se s tím Peťák popasoval bezvadně a oba Dublini jsou velmi oku lahodící.




Tento nový Dublin má na vrchu hlavičky zachovánu původní kůru, kterou autor podtrhl černým mořením, zatímco zbytek dýmky zůstal přírodní, pouze ošetřený olejem pro zvýraznění krásné kresby a samozřejmě i pro ošetření dřeva. Kresba je zde velmi vyvedená a můžeme se bavit o tom, že je to straight grain.
Straight grain by se měl vyznačovat tím, že oči jsou na dýmce dole a nahoře, zatímco na bocích jsou pravidelné svislé plameny, rovná vlákna po celé hlavičce, pěkně kolem dokola, v souladu s tvarem hlavičky.




Hlavička je opět většího rozměru, samozřejmě hlavně na výšku, boky jsou pěkně vybroušené do jemných linií, nic humpoláckého.
Sedlový náústek je z ebonitu a je na skus velmi příjemný.






Dýmku jsem obdržel jako novou, nekouřenou, ale tak nějak jsem se na ní dost těšil, a zakouřil jsem si z ní dřív, než jsem jí vůbec pro článek nafotil.
To jen tak pro úplnost, proč není na fotkách čistý kotlík, nýbrž je již očouzený.
Očouzený žlutou Amphorou. :-)

Na závěr, ještě pro potěchu oka, ukázka kresby na starší Peťákovce, kde je též vyvedená kresba, naprosto úžasná, moc pěkně kroucená.




Co ta příroda dokáže!
A když se k tomu přidají šikovné ruce, které z toho vytvoří nádherné dílo, je to pak radost pohledět.