Obsah stránek není určen osobám mladším osmnácti let, těhotným a kojícím ženám.

čtvrtek 6. dubna 2017

BPK dědkovka

Dědkovka, visačka, visák, krakonoška, švejkovka, tyrolka (nedávno jsem tohle označení zaslechl a líbí se mi!) prostě nová prosečka tohoto stylu.


Já osobně jsem se před časem po jistých peripetiích zařekl, že přímo s fabrikou BPK už žádné řešení podstupovat nehodlám a když budu chtít nějakou dýmku jejich výroby, tak leda z etrafika.cz, aspoň bude mít Michal z etrafiky kšeft a mě neprdne cévka (jsem chabrus na nervy).
To ale rozhodně neznamená, že bych neměl být schopný dýmku z dílny BPK Proseč objektivně zhodnotit. To bych zde chtěl hned na začátku zmínit, že následující článek rozhodně nebude jen nějaké házení špíny na dýmku z Proseče.
Prostě další obyčejnej článek o nějaký fajfce, samozřejmě nebudu tvrdit, že je úplně objektivní, protože výběr dýmky či tabáku je vždy velmi subjektivní záležitost. :-)

Ok, ať tu neplkám, tuhle jsem měl narozeniny a žena mě právě touhle fajfkou obdarovala. Prosečské visáky mám rád a možná by se dalo říct, že je i sbírám. Takže moje manželka, patřičně poučena, párkrát napsala mail do Proseče a párkrát tam zatelefonovala a dýmka byla brzy doma.

 


Jestli to paní na expedici přebírala, nebo čapla první faju, co jí přišla pod ruku, to netuším, ale obdržel jsem dýmku bez jediného kazu či kytu. Což je obdivuhodné i vzhledem k tomu, o jak velký špalek se jedná. Rozměry dýmky jsou poněkud větší a rozložitější a jen tak do nějakého špalku posadit nejde.
Škoda jen, že je ta kresba taková plytká, podobnou mám na Angelovkách, je to dost řídké dřevo. Ale stížnost není na místě, jak již bylo řečeno, je na to potřeba pořádný kus dřeva a kdyby to mělo být posazené do straight grain plata, cena by byla úplně nikde jinde.
Takže zde rozhodně není co vytknout, ba naopak je třeba pochválit čistotu dřeva, bez kazů či kytů.




Stejně tak bych rád pochválil zpracování dýmky - je pěkně rovnoměrná, nikde nejsou žádné křivoty a ani stopy po nástrojích či nějaké rýhy. Zpracování je pěkně načisto do hladka a vydařené.

Jediným kamenem úrazu se stal zvolený povrch, tedy nešťastný lak...
Lak na dýmkách všeobecně nemusím, ale když není nutné s tím něco dělat, tak to nechám být tak, jak to je.
Často to ale předělat potřebuje. Buď už mi nějaká starší dýmka přijde s otřískaným lakem, nebo se nová poškodí časem.
V tomhle případě jsem brousil již po prvním kouření, kdy se již při nepatrném zahřátí začly dělat na laku bublinky a následně se začal loupat.... Což není u levného nekvalitního laku zas nic tak neobvyklého a už jsem se s tím setkal u Prosečských dýmek několikrát.


U dražší dýmky, kde by měl být tedy použit i adekvátně kvalitní lak by se asi dalo uvažovat o reklamaci, zde jsem ale nad tím mávnul rukou a hned udělal dýmce nový povrch.
Podle mého vkusu i celkem prokoukla.







Rád bych ještě zmínil, že kotel nebyl ničím vymazaný (pro mě plus, nevyžaduji to) a celkově bych shrnul dojmy z téhle dýmky jako velmi pozitivní.


Kdo mě zná, tak ví, že jsem docela rypák, ale tuhle prosečku bych klidně doporučil. Kdo by měl zájem si nějakou pořídit, tak ať do toho klidně jde. Na etrafice jich ještě pár mají, klidně je vezměte tam. Přímo z Proseče to nevyjde o nic levněji.

Na závěr připojuji kompletní rozborku téhle dýmky (povrch je zde ještě původní) :

 

Žádné komentáře:

Okomentovat